Det jag själv mest kommer att minnas och fundera över är de finansiella marknaderna, hur känsliga de kan vara på väldigt kort sikt när fokus ligger på mer världsliga problem och omsättningen faller och köparna uteblir. Men också marknadernas fantastiska förmåga att, likt en katt, snabbt landa på alla fyra, analysera, dra slutsatser och sedan anpassa sig till det nya normalläget medan vi fortfarande åker till nästa stormarknad och förgäves letar toapapper utan att riktigt veta varför.

Skall man bedöma sparande och sparformer så skall man absolut fundera över ”Vad är det värsta som kan hända”? Men är det verkligen sådana extrema och korta perioder som mars 2020 vi skall använda som referens för vår risktolerans och vårt sparande när de allra flesta oftast sparar under en betydligt längre tid än en månad?

Faran i att ha för kort tidshorisont och reagera med ryggmärgen istället för att ha is i magen är att man går in och ändrar sitt sparande i absolut fel tidpunkt och låser in kortsiktiga förluster. Man bygger även upp mentala trösklar till att åter sätta igång med att spara då man egentligen ångrar att man var där vid fel tidpunkt och sålde när allting rasat.

Tiden har nämligen en förmåga att på lite längre sikt läka såren som då och då uppkommer i vårt sparande. De tre Basfonderna, Action, Mix och Solid har stigit mellan två och nio procent i värde senaste året och är oförändrade till 1 procent ned sedan årsskiftet. Något som det nog var väldigt svårt att tänka sig i mars månad.

Ett resultat som till största del den här gången inte beror på att jag tajmat att röra mig mellan aktier och räntor på ett ovanligt smart sätt utan varit möjligt tack vare en fantastisk återhämtning från alla tillgångsslag och det arbete som mina kollegor som förvaltar Swedbank Roburs aktie- och räntefonder gjort när det gällde att välja rätt räntepapper eller aktie inom sina respektive fonder. Det är trots allt deras arbete som utgör stommen i Basfonderna eftersom det är det jag framförallt investerar i. Mitt bidrag i den här krisen var framförallt att hålla huvudet kallt, lita på analyserna och sitta still i båten. En uppgift som kan vara mycket svårare än vad det låter.

Bas Solid

i år
-0,89%
3 år
+6,77%
5 år
+15,64%
rating
hållbarhet
-
risk
1234567
kurs
129,61
sharpe
0,36
förv.avg.
0,80%
Fonden är en blandfond som placerar i Sverige och utomlands genom att fördela tillgångarna mellan och inom a…

Bas Mix

i år
-
3 år
+13,31%
5 år
+29,53%
rating
hållbarhet
-
risk
1234567
kurs
32,02
sharpe
0,47
förv.avg.
1,00%
Fonden är en blandfond som placerar i Sverige och utomlands genom att fördela tillgångarna mellan och inom a…

Bas Action

i år
+1,93%
3 år
+21,64%
5 år
+46,22%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
173,37
sharpe
0,57
förv.avg.
1,20%
Fonden är en blandfond som placerar i Sverige och utomlands genom att fördela tillgångarna mellan och inom a…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Jörgen Olofsson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan