Historiska avräkningsnotor


Många av de frågor som kommer in till banken rör anskaffningsvärden för värdepapper. Försäljningsvärden är ofta redan förtryckta i deklarationen men man själv är skyldig att komplettera med anskaffningsvärden. Enklast hittar man anskaffningsvärden på avräkningsnotorna i Värdepapperstjänsten i den tidigare versionen av internetbanken.
Den tidigare versionen av internetbanken kommer du till genom att klicka på knappen med samma namn i vänstersidan av internetbanken.

När du öppnat Värdepapperstjänsten hittar du avräkningsnotorna under rubriken ”Dokumenthistorik”. Här finns historiska notor från april 2004 och framåt.
En mer detaljerad instruktion hittar du här.

Bolagshändelser


Har det skett bolagshändelser, exempelvis splittar, aktieutdelningar och inlösen av aktier, har ofta Skatteverket mer information om hur du ska deklarera händelsen. Finns det tillräckligt många aktieägare ger Skatteverket ut bolagsspecifika exempel som guidar dig.

Slipp deklarationen


Vill man slippa att deklarera går det att istället göra sina värdepappersaffärer på ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Då betalar man en låg årlig schablonskatt på hela innehavet istället för en reavinstskatt. Sen sparformen skapades 2012 har skatten legat under 0,627% och således varit fördelaktigt för de allra flesta typer av innehav.
Läs mer om ISK
Läs mer om kapitalförsäkringar

Bra länkar till Skatteverket inför deklarationen


Skatteverket har mängder av bra information som rör deklarationen. Här nedanför är ett axplock av sidor som kan vara till hjälp.
Räkna ut genomsnittligt omkostnadsbelopp
Deklarera aktiebolag som gått i konkurs
Allmänna råd i samband med bolagshändelser
Bolagsspecifika råd vid inlösen av aktier
Hittar du ändå inte vad du söker? Kontakta Skatteverket

Skatteåterbäringen i april


Sista dag för att godkänna deklarationen är den 2 maj. Har du sedan tidigare anmält ett konto för skatteåterbäringen, har en elektronisk brevlåda och har deklarerat elektroniskt innan 28 mars kan du ha eventuell skatteåterbäring på kontot redan i april.

Lycka till!

Alla blogginlägg

Viktig information
All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt som omnämns i bloggen.