V:et nedan känner ni säkert till och har hört talas om när man förklarar fördelar med månasparande och det är i dessa tider som V:et verkligen fyller sin potential genom att man köper in sig på fallande marknader. I en nedåtgående marknad ”handlar man på rea” -det blir betydligt fler andelar den här månaden än tidigare månader vilket generar en hävstång den dagen det vänder upp igen.

Långsiktigt och regelbundet sparande ökar möjligheten till avkastning, och som V:et beskriver så tenderar det bästa affärer att göras i de sämsta av tider. Genom månadssparande kommer man automatiskt in på olika kurser och du sprider riskerna istället för att försöka vänta med sparandet tills börsen bottnar och försöka tajma marknaden.

Bild

Vi brukar säga att ett bra riktmärke på hur mycket man ska spara är 10 procent av lönen. Enklast är att göra det direkt när lönen kommer och då lär du dig att leva på 90 procent av lönen. Risken är annars att det inte är så mycket lön kvar i slutet av månaden.

Vi vet att många av oss tycker det är jobbigt med sparande i dessa ovissa tider men nu är det extra viktigt att vi tar ett steg tillbaka och minns vår sparstrategi, för vad ska vi med en strategi till om vi inta ska luta oss emot den när det blåser?

Från en dag till en annan avgör slumpen om börsen går upp eller ner. Nyckeln till framgång är att spara regelbundet och att vara långsiktig, och det är med dessa långsiktiga pengar som månadssparandet passar så bra!

Tittar vi på ett års sikt har börsen historiskt gått upp två år av tre. Om du har en sparhorisont på tio år och har en väldiversifierad aktieportfölj är sannolikheten låg att du drabbas av en negativ avkastning.

Bild

Och på tal om att försöka tajma marknaden så vill jag slå ett slag för hur viktigt det är med ”Time in Market”. Det handlar om att det viktigaste är att vara investerad på aktiemarknaden i både upp och nedgång och ej försöka hoppa från tuva till tuva för att tajma svängningarna på marknaden. En siffra som är tänkvärd är att om du missat de 10 bästa dagarna senaste 20 åren på amerikanska börsen så har du halverat din avkastning.

Med det sagt så dubblar jag mitt månasparande idag, hur gör du?

Läs fler blogginlägg av Matilda Pettersson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbank.com/fondlistarobur.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan