Dessa tre faktorer är oerhört viktiga men verkar tyvärr vara bortglömda i många diskussioner idag. Jag läser dagligen börstips och artiklar i sociala medier och även i vanlig dagspress om hur snabbt och enkelt du tjänar pengar på börsen. Hur du gör succé som daytrader och investerar i förhoppningsbolag, får en avkastning på +100 procent på bara några veckors och så vidare.

När ska man inse att börsen inte är något kasino och att detta inte är rimligt?

Något av det viktigaste att komma ihåg är att sparande inte är en quick fix. Ingen verkar vilja bli rik långsamt, men ibland måste man ha tålamod för att inte heller förlora allt. Du kommer inte bli rik snabbt. Tricket är att vara länge på börsen!

Tipsen om hur snabbt och extremt du gör en avkastning på ett visst bolag, borde ersättas med vikten av att ha tålamod och spara kontinuerligt. Ett bra riktmärke är att spara 10 procent av lönen varje månad.

När vi pratar om vikten av diversifiering i portföljen, alltså att sprida riskerna genom att investera i flera olika branscher och regioner, vill jag lyfta fram fonder. Jag tycker att fonder har fått alldeles för lite fokus i dessa diskussioner. Fonder är en utmärkt sparform för de allra flesta. Det är fantastiskt att spara i fonder både om du är ny på börsen och om du har kunskap och ett gediget intresse för investeringar. Det finns fonder för alla. Du får en bra riskspridning och de passar utmärkt för månadssparande. Det är enkelt att spara i fonder och så sänker du risken i ditt sparande om du köper lite varje månad och behöver inte bry dig om börsens kortsiktiga svängningar.

Vill du veta mer om fonder så har vi en fondskola här på Aktiellt (se länk nedan) eller så kan du självklart kontakta banken för rådgivning och hjälp med att komma igång med ditt sparande.

Och snälla glöm inte: Tiden är spararens bästa vän. Det är med tiden som ränta på ränta-effekten får sin magiska kraft, och kanske är det så att det snabbaste sättet att bli fattig är att vilja bli rik snabbt?

Läs mer om fonder och fondsparande

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Matilda Pettersson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan