Och på tal om eftertanke, när vi ser tillbaka på mars månad så var det verkligen en extrem månad och börsen föll brant i en hastighet vi sällan skådat. Under den turbulenta tiden i våras såg vi att väldigt många valde att sälja av och lämna sina aktiefonder runt den 20 mars, alltså precis då nedgången var som värst. Den amerikanska börsen bottnade den 23 mars (S&P 500) trots att den bara någon månad tidigare låg på ”all time high” och optimismen bland sparare var stor. Många kände månaden innan raset i våras att de ville vara på börsen och såg köplägen för att handla in sig ytterligare. Men så kom vändningen och många placeringar föll snabbt runt -30 procent.

Med en så stor nedgång borde aktiesugna sparare sett ännu fler köplägen på en börs med rea, men istället var det väldigt många som tryckte på säljknappen och övergav sina aktieplaceringar helt. Det gör riktigt ont i hjärtat när jag tänker på hur många det var som sålde av just på botten i våras och därmed missade den extrema uppgången som sedan följde.

Ett tydligt exempel syns i volymerna för fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Många kunder sålde just vid botten och studerar man återhämningen i den fonden som sedan följde så var fonden som mest upp +90 procent. En otrolig uppgång som såklart ingen kunde förutspå. Jag har svårt att tro att alla som sålde bytte sparmål av en tillfällighet just där och då. Tyvärr var det nog snarare så att många lät sina känslor styra.

Jag vet av egen erfarenhet hur otroligt jobbigt det är i dessa stunder. Men nu när det återigen stormar på världens börser hoppas jag att vi kan hjälpas åt att lägga känslorna åt sidan. Om vi tyckte att det var lämpligt att vara på börsen för några veckor sedan så borde vi förmodligen stanna kvar, trots att vi ser en nedgång.

Sitt still i båten, försök inte att tajma marknaden, var långsiktig, -ja kärt barn har många namn. Jag vill ändå tro att vi lärt oss läxan sen i våras. Eller vad säger du?


Intervju med Henrik Nyblom, förvaltare av Swedbank Robur Ny Teknik

Swedbank Robur Ny Teknik A

1 mån
-0,59%
3 mån
-0,38%
i år
+3,50%
1 år
+68,14%
3 år
+132,49%
5 år
+352,85%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
1 827,04
sharpe
1,57
förv.avg.
1,25%
Ny Teknik är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i små och medelstora bolag i Sverige och Norden men som också har möjlighet att placera upp till 40 % av fondens tillgångar i bolag utanför Norden. …

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Matilda Pettersson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan