Förenklat kan man beskriva det som sparade pengar som du kan använda för att ta dig ur en oönskad situation. Själv föredrar jag att kalla det för frihetskapital. Det kan handla om att säga hejdå till ett arbete som du inte trivs med eller att lämna en relation du inte vill vara kvar i. Det vill säga ett sparande som ger just frihet, trygghet och en möjlighet att förverkliga drömmar, att själv kunna äga beslut och att inte tvingas vara beroende av någon annan. Det gör därför väldigt ont i hjärtat när jag läser att mer än var tredje kvinna uppger att de stannar i en relation de vill lämna på grund av ekonomiska svårigheter att skaffa en egen bostad . Det är ögonöppnande – men om fler kvinnor hade haft ett frihetskapital är jag övertygad om att det inte hade behövt se ut såhär. Hur får man då ihop till ett frihetskapital? Två faktorer är särskilt viktiga när det kommer till sparande, vilka är kontinuitet och tidslängd. Att kontinuerligt spara en liten del av lönen under lång tid är generellt ett bra sätt att börja bygga sitt frihetskapital. Och kom ihåg vikten av att inte bara spara pengarna på ett konto, utan att investera i aktier och fonder. Jag hoppas och tror att vi under 2021 kan se fler kvinnor som börjar investera på börsen, provar aktiefonder och att vi på så sätt kan vara på god väg att spara minst lika mycket som männen. Nu ser vi till att bryta trenden!

Och frihetskapitalet kan vi väl enas om att det är något vi alla borde se till att bygga upp omedelbums. Så - just do it! Och glöm inte att vägen dit går via börsen, ett fantastiskt ställe där drömmar får möjlighet att uppnås.

Vill du ha hjälp och råd med dina investeringar? Swedbanks kunniga rådgivare erbjuder gratis investeringsrådgivning där du får tips och råd kring hur du kan komma igång med ditt sparande under 2021.

Källa: ”Mer än var tredje kvinna uppger att de stannar i en relation de vill lämna på grund av ekonomiska svårigheter att skaffa en egen bostad”

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Matilda Pettersson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan