Mitt varmaste tips är att du har en strategi för ditt sparande, med rätt pengar på rätt plats. Gör gärna en ”tidslinje” där du fördelar dina sparmål med olika tidsintervaller. Se till att du har en buffert som överensstämmer med dina nödvändigaste levnadskostnader och de utgifter som du har inom den närmaste tiden. Personligen har jag utöver bufferten ett sparande på cirka fem års sikt och ett riktigt långsiktig sparande. Du kan självklart bygga på med flera sparmål eller dra ner och kanske ha två beroende på vad som passar dig. Här är det viktigt att det är din personliga strategi och att den passar just din livssituation. Sätt gärna namn på dina olika sparmål för att göra dem än mer konkreta, till exempel sparande för pension, spara för köp av sommarhus med mera (du kan enkelt namnge dem i internetbanken).

Du kan sedan anpassa din riskvilja utefter ditt sparmål. Ju längre tid jag har för mitt sparmål ju högre risk är jag benägen att ta, då tiden tar ut mycket av risken. Jag brukar säga att tiden är den absolut bästa faktorn för att eliminera risk.

Så här kan det se ut:
Bild

Min övertygelse är att desto bättre och starkare du förankrar din strategi ju mer minskar du risken av att du grips av panik och gör ogenomtänkta beslut. Tyvärr är det så att när vi människor känner panik gör vi ofta ogenomtänkta beslut, vi låter vår reptilhjärna komma till tals och besluten blir tagna i affekt och inte rationella. Självklart kommer det hända saker i livet som gör att du behöver ändra din strategi, kanske du får ett nytt sparmål eller att din riskvilja förändras? Men dina beslut ska inte tas under en brinnande kris utan det beslutet ska du ha gjort innan dess. Tyvärr ser vi gång på gång att när det känns som värst på marknaden då agerar vi också som sämst.

Så när det blåser önskar jag att vi alla stanna upp och minns vår strategi och absolut inte handlar i affekt!

Jag tycker så klart också att det är jättejobbigt när det stormar på marknaden och ser hur värdet på mitt sparande går ner. Här hjälper det mig mycket att ha en strategi som står stadigt och som jag kan luta mig emot. Den hjälper mig att påminnas om mitt långsiktiga sparmål. Att det är ett långsiktsparmål gör att jag inte behöver känna oro för de svängningar vi ser i det korta perspektivet och hur viktigt och avgörande det är att jag fortsätta mina kontinuerliga insättningar (läs månadssparande). Det har visat sig historiskt att den som sparar regelbundet även i perioder när börsen gå ner är den som fått bäst avkastning. Som ni säkert förstått ifrån mina tidigare blogginlägg så är jag en kär vän av månadssparande och skulle vilja sticka ut hakan och säga att månadssparandet är världens bästa sparform!
Lycka till med ditt sparande, och se till att du har en väl förankrad strategi att segla in i för att söka lä i när det blåser (eller stormar) där ute.

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Matilda Pettersson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan