Det som fick mig att reflektera över den här frågan i sommar var att jag läste flera artiklar om hur svenskarna gjort rekordstora insättningar på sina bankkonton. Man har fortsatt att spara under coronakrisen, vilket såklart är bra, men hur kommer det sig att den stora delen hamnat på bankkonton när räntorna är rekordlåga? Självklart tycker jag att det är oerhört viktigt med en buffert för att klara oförutsedda händelser och bufferten bör absolut vara på ett konto. Men skulle det kunna vara så att många har för mycket pengar sparat på konto? När du nått den buffert du känner dig bekväm med är det enormt viktigt att du låter dina pengar jobba åt dig så att ditt sparande får en möjlighet att växa med en god avkastning över tid.

Bufferten ger dig trygghet, det långsiktiga sparande ger dig frihet och möjligheten att förverkliga dina drömmar! Så om du inte redan har ett långsiktigt sparande -Starta ett! Är du redan igång -Grattis! Anta då gärna min utmaning och hjälp mig att se till att vi tillsammans sprider denna ”demokratifråga”, kunskapen om hur långsiktiga pengar kan växa över tid, till alla. Om vi alla berättar för någon i vår närhet om vikten av att ha sitt långsiktiga sparande i aktier så hjälper vi den personen att snabbare uppnå frihet och förverkliga sina drömmar. Tänk så fint att få hjälpa en annan människa med detta!

Visste du att du bara genom att spara 2 000 kronor månaden under 20 år kan bli miljonär? På den tiden hinner ditt sparande växa till 1 145 000 kronor. Då har jag räknat med en årlig utveckling på 8 procent och inte tagit hänsyn till inflation. Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 8,46 procent per år mellan 1999–2018 (Källa: SIX Return Index, SIXRX). Om du istället hade sparat de 2 000 kronorna på ett konto utan ränta hade du istället fått ihop 480 000 kronor. Den stora skillnaden beror på den enorma kraft som ränta på ränta ger och svarar på frågan varför långsiktiga pengar ska jobba på aktiemarknaden.

Så kom igång själv eller hjälp någon i din närhet med att starta ett sparande, det är inte svårt, du behöver inte särskilt mycket kunskap om finansiella marknader eller för den delen lägga så mycket tid på det heller. Väljer du att spara i en eller flera aktiefonder tar en av våra duktiga förvaltare hand om ditt sparande och väljer de aktier som han eller hon tror mest på åt dig. Dessutom bevakas ditt sparande dagligen av ett proffs och aktier i din portfölj byts ut när förvaltaren anser att det är lämpligt. Det enda du behöver göra är att komma igång med ditt sparande och göra det till en vana att varje månad sätta av en slant till ditt sparande -till din framtid.

Just do it!

Önskar du hjälp med att komma igång med ditt sparande kontakta gärna en rådgivare på Swedbank eller Sparbankerna så hjälper de dig!

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Matilda Pettersson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan