För att reflektera kring det kan det vara intressant att titta på hur tidigare decennier har sett ut. Om vi går tillbaka 50 år kan vi se att de bästa tillgångarna har varit:

1970-80 - Guld
1980-90 - Japanska börsen
1990-00 - Amerikanska Nasdaq – teknologi tungt index
2000-10 - Koppar
2010-20 - Amerikanska Nasdaq

Den som hade lyckats pricka helt rätt under dessa perioder skulle ha multiplicerat sitt startkapital med över trettiotusen gånger. Men en sådan sak hade förmodligen varit lika svårt som att välja vinnande lotterinummer.

Vinnaren har ibland återfunnits i den nya och framåtblickande ekonomin (Nasdaq består till exempel av bolag inom ny teknik). Ibland har vinnaren i stället kommit från mer traditionella tillgångar (guld och koppar har varit kända för mänskligheten i 5000 år).

Är det dags för en råvara att gå segrande ur 2020-talet efter att Nadsdaq lyckades bäst under 2010-talet? Kanske, men råvaror är inte lika billiga idag som de var i början av 1970-talet då guldpriset började stiga eller i början av 2000-talet då kopparpriset påbörjade sin uppgång.

En annan tänkbar utkomst är att innovationen fortsätter att vara vinnare i form av företag som arbetar med övergången till en mer hållbar tillväxt. Blir 2020-talet det decennium då politiker och bolag börjar ta klimatfrågan på allvar? Intresset och kapitalströmmarna inom det här området lär fortsätta att stiga kraftigt under de kommande åren.

Ett ytterligare sätt att angripa frågan är att leta efter något som har fallit kraftigt under de senaste tio åren. Något som då kan förvänta sig få en återhämtning, det har helt enkelt blivit för nedtryckt och billigt. En marknad som sticker ut under 2010-talet är den grekiska börsen som tappade cirka 60 procent av sitt värde. Man kan vara skeptisk gentemot en sådan marknad givet landets stora skulder. Dock var Aten en av världens bästa börser under 2019 (+54 procent).

Vad skulle jag då slutligen satsa mina slantar på? Blir det Asiens decennium eller en industri som kanske ännu inte finns? Listan kan göras lång. Mitt val faller på en fond med bred diversifiering och flera tillgångsslag. En blandfond kommer dock aldrig att bli en vinnare under något decennium men det är värt att komma ihåg att den kan överträffa många andra tillgångar på medel och lång sikt.

Swedbank Robur Stiftelsefond

1 mån
+1,75%
3 mån
+5,59%
i år
+3,57%
1 år
+7,28%
3 år
+23,67%
5 år
+26,86%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
1 634,92
sharpe
0,74
förv.avg.
1,30%
Fonden fördelar tillgångarna mellan och inom aktie- och räntemarknader, främst genom placeringar i andra fonder. Fonden kan ha hög exponering mot såväl enskilda regioner och länder som tillgångsslag och marknader. 40-8…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Giovanni Polastri Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan