Republikaner har historiskt sett varit för lägre skatter och generellt mer stödjande av företag, genom färre regleringar och en tunnare statsapparat. Därför är det överraskande att den amerikanska aktiemarknaden faktiskt har gått bättre under tider med en president från demokraterna. Den genomsnittliga totala avkastning för världens kanske mest kända aktieindex, Standard & Poors 500, har i snitt varit mer än 50 % sett på en fyraårsperiod under tider då en demokrat suttit i vita huset. Däremot har den genomsnittliga totala avkastningen bara varit 26 % för motsvarande tid med republikaner vid makten.

Man kan dock inte hävda att det är mycket bättre för aktiemarknaden att ha en demokrat som amerikansk president. Demokraten Roosevelt hade en väldigt bra avkastning under sin första presidentperiod med mer än 200 % i ökning av indexvärde, men han hade fördelen av väldigt låga aktievärderingar i mitten av ”The Great Depression”, även om man självklart inte ska underskatta de åtgärder han vidtog för att ta USA ut ur lågkonjunkturen.

George W Bush hade en negativ avkastning under båda sina presidentperioder. Var det hans fel? Han ärvde en ”dot com-bubbla” från president Clinton och fick ta hand av 9/11 och en mild recession orsakad av terrorattentatet. Under hans andra mandatperiod fick han brottas med en nedgång på bostadsmarknaden, Lehman-kraschen och en global finansiell kris. Det blir ekonomer och historikers uppgift att argumentera för eller emot hans möjligheter att ha kunnat göra mer att undvika krisen.

Totalavkastningen för Standard & Poors 500 under olika presidentperioder
Bild
Källa: Bloomberg

Något som är intressant är att marknaderna är betydligt svagare under de valår som följs av att en demokrat tillträder som president (3 % jämfört med 8 %). En möjlig förklaring skulle kunna vara att aktieinvesterare föredrar de mindre regleringar och skatter som republikaner normalt brukar stå för. Men om man bortser från 2008 (året för Lehman-kraschen och den globala finansiella krisen), som var året innan Obamas period, blir det ganska jämnt.

Antagligen är det så att det inte är så betydande för aktiemarknaden om presidenten är republikan eller demokrat. Det är snarare aktiemarknadens värdering och den ekonomisk cykeln som driver marknaden. Samtidigt ska man inte helt underskatta politiken. Det var ju Trumps skattelättnader för bolag som hjälpte till att driva aktiemarknaderna under hans första tre år som president.

Den här gången kan det mycket väl vara så att det blir en demokrat som stoppar aktiefesten. Den största risken som jag ser är att demokraterna skulle försöka att dra tillbaka Trumps skattelättnader, men också en ökad reglering och splittring av banker och stora teknologibolag, om Elizabeth Warren skulle bli vald. Man får dock erkänna att investerares förmåga att förutse aktiekurser är begränsad. Det fanns många som trodde att Obamas (eller till och med Trumps) seger skulle leda till en krasch på marknaden. Warrens förutsägbarhet kan vara värt något.

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Pertti Rahnel Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan