Nu har börsen gått upp flera år i rad, men alla som har varit med om en börsnedgång vet hur smärtsamt det är att förlora pengar och se hur avkastningen på ens investeringar förvandlas till negativa röda siffror. Problemet är att det här med timing är så fruktansvärt svårt. Snabba rörelser åt båda håll är vanliga och även om man lyckas sälja innan en nedgång finns risken att man är för sen in igen och missar rekylen, den snabba uppgången som kan komma strax efter.

Vill man ha en mer defensiv svensk aktiefond kan Sweden High Dividend
vara ett bra alternativ. Genom att investera i stabila, välskötta bolag med hög direktavkastning (hög utdelning i förhållande till aktieutdelning) och starka kassaflöden så får man företag som bättre står emot svängningarna på börsen. Detta då utdelningen i viss utsträckning kan kompensera en sjunkande aktiekurs. Utdelningarna i fondens innehav investeras i nya aktier vilket gör att du får en ränta-på-ränta-effekt och din investering kan öka snabbare i värde.

Som vanligt gäller att man inte ska vara investerad i enbart aktier om man planerar att vara investerad i mindre än fem år. För att slippa bli sjösjuk ska man hålla blicken vid horisonten istället för att hela tiden fokusera på nästa våg. Det samma gäller för kursrörelser. Kom ihåg vad du sparar till och vad din tidshorisont egentligen är. Då blir kursutvecklingen de närmaste dagarna och till och med månaderna mindre intressant och det som spelar roll är istället trenden sett över flera år. Då är börsen ett bra ställe att vara investerad på.

Bild