Det orangea kuvertet är ju en dyster läsning där man tråkigt nog konstaterar att den allmänna pensionen knappt kommer ge 40 % av slutlönen. Tjänstepensionen drygar ut den till ungefär 50 % Med bara hälften i lön varje månad förblir nog några extra härliga månader i solen endast en dröm. Eller..?

Ett sätt att faktiskt kunna få en aning om hur mycket man behöver spara är att använda sig av Swedbanks räknesnurra.
Den visar på ett enkelt sätt ungefär hur mycket jag själv måste spara för en önskvärd pension i framtiden. Genom att fylla i några enkla uppgifter (se bild nedan) räknar den automatisk ut hur mycket jag måste spara varje månad och vad det blir i procent av min slutlön när jag slutat jobba.

Bild

I mitt övriga sparande är jag gärna aktiv, men pensionen känns väldigt långt borta och det sparandet känns det lite svårt att få en överblick av. Då känns det skönt att välja någon av våra bekväma generationsfonder.

Swedbank Roburs generationsfonder heter Transfer och hjälper mig att få en bra och balanserad portfölj med olika branscher, fördelat i olika delar av världen. Ännu en fördel är att de är anpassade till det decennium man är född och automatiskt blir tryggare med en större andel värdepapper med lägre risk ju närmare pension årskullen kommer! Det känns väldigt bra att slippa göra de förändringarna själv under tiden som jag sparar ihop till mitt liv i solen. 

Trevlig måndag!