Det absolut bästa man kan göra är naturligvis att hålla huvudet kallt. Tyvärr är det inte det lättaste eftersom vår magkänsla oftast säger till oss att göra precis tvärtom. Studier visar att de allra flesta upplever mycket mer obehag av en förlust än den glädje man känner vid motsvarande uppgång. Känslorna som kommer i börsfasens faser illustreras bra av den liggande S-kurvan nedan. Fast vi ju egentligen vet att vi ska köpa billigt så är det mycket mer lockande att gå in efter en tid av uppgång än när vi är i en nedgång.

Bild

Så är det början på slutet av uppgången vi ser eller bara slutet på början? Allt handlar såklart om vilken tid vi pratar om. När vi ska gissa vart börsen tar vägen idag eller ens de kommande månaderna så blir det just bara gissningar. Det vi har belägg för däremot är att om vi har tiden med oss så kommer det att löna sig att spara på börsen. Historiskt har börsen stigit två år av tre. Försöker vi däremot att tajma marknaden blir det oftast fel eftersom vi måste ha rätt både när det gäller tidpunkten för när vi går ur börsen och när vi ska gå in igen. Ser man på utvecklingen av det amerikanska indexet S&P 500 så räckte det med att ha missat de 30 bästa börsdagarna under en femtonårsperiod för att ha hamnat på en genomsnittlig negativ årlig avkastning istället för nästan 10 % upp i snitt per år om man bara fortsatt varit fullinvesterad under hela perioden och undvikit att försöka tajma helt och hållet.

Bild
Källa: Putnam Retail Management

Sparar du i fonder har du en förvaltare som varje dag ser över dina placeringar och väljer vilka bolag han eller hon tror på. Du behöver alltså inte själv ha en tro på ett visst företags utveckling utan det sköts av ett proffs. Väljer du någon av våra Basfonder tar förvaltaren hänsyn till marknadsläget och kan vikta ner eller upp andelen aktier baserat på rationella beslut och inte efter hur det känns i magen just nu.

Så hur ska man tänka när det är stökigt på börsen?


1. Anpassa andelen aktiefonder i din portfölj efter hur länge du planerar att spara. Är det mer än 5 år kvar finns det ingen anledning att sälja av aktier för en tillfällig dipp.

2. Fortsätt spara varje månad och öka hellre än sänk beloppet när värdet går ner, på så sätt köper du automatiskt mer när något blivit billigare.

3. Undvik att försöka att tajma marknaden utan håll dig till din långsiktiga plan. Studier visar att det är extremt svårt att veta exakt när börsen kommer gå upp eller ned och för att tajma rätt måste du veta både när du ska gå ur och när du ska gå in igen.

Läs fler blogginlägg av Frida Söderlind Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt som omnämns i bloggen.