Det bästa man kan göra är istället att bygga en fondportfölj med flera olika fonder och på så sätt sprida innehaven till flera olika regioner och branscher. Det låter kanske tråkigt och gammeldags att ”inte lägga alla ägg i samma korg”, men jag tror att alla småsparare som satt med enbart teknologi-fonder när IT-kraschen kom kan intyga att det hade varit bra att investera i andra branscher också för att dämpa fallet.

Lättast är att bestämma hur mycket du vill investera i respektive geografisk region (Swedbanks Investeringsstrategi som uppdateras månadsvis kan hjälpa dig med den fördelningen). Sedan letar du upp fonder som investerar i de respektive regionerna och har en förvaltare som har en investeringsfilosofi som du tror på.

Väljer du fonder med bredare placeringsinriktning (alla regioner, alla branscher, alla storlekar på bolag) behöver du färre fonder, det kan till och med räcka med en enda fond om du väljer en fond-i-fond (eftersom förvaltaren i det fallet bygger den bästa fondportföljen åt dig, givet din syn på risk (andelen aktier/räntor som du vill ha). Här har vi Swedbank Roburs Basfonder som ett jättebra alternativ för den som inte vill bygga en portfölj själv. Med Basfonderna får du en sammansättning av Roburs bästa fonder och förvaltaren ser till att riskspridningen är rätt och att du har mer i de regioner/branscher som ser mest lovande ut.


Bild

Har du valt att själv bygga din portfölj får du inte glömma bort att rebalansera din portfölj när någon region/bransch gått bra (det ingår i våra Basfonder). Sälj det som gått upp och köp det som gått sämre så att det blir den ursprungliga önskade fördelningen mellan fonderna igen. Tanken är ju just att vi ska sälja dyrt (det som gått upp) och köpa billigt (det som gått ner eller gått svagare upp) inte tvärtom! Rebalanseringen hjälper dig att hålla huvudet kallt och göra just det.

Tre tips att ta med sig:
1) Använd topplistor med fonder till att få idéer och veta vilka fonder och förvaltare som det kan vara värt att läsa in sig lite extra på
2) Bygg en diversifierad portfölj med flera olika regioner och branscher
3) Gå över din portfölj regelbundet och sälj det som ökat för mycket i andel jämfört med utgångsläget och köp mer av det som halkat efter (köp billigt och sälj dyrt)

Alternativt, om det känns för krångligt, låt en förvaltare som har det som heltidsjobb göra arbetet åt dig och välj en av våra Basfonder. Vilken Basfond du ska välja får du hjälp med här.

Läs fler blogginlägg av Frida Söderlind Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt som omnämns i bloggen.