Det finns flera skäl till att vi väljer att investera en stor andel av fonden i just tillväxtmarknader. Dels är det i just tillväxtmarknader där det finns absolut störst behov av både miljöförbättringar och sociala förbättringar. Miljöförstöringen i form av till exempel luftföroreningar har i många tillväxtmarknader blivit en viktig politisk faktor och pressen på politikerna att agera ökar snabbt och investeringsbehovet mätt i kronor är enormt.

Ett exempel på investeringsbehovet som finns i tillväxtmarknader och som är kopplat till hållbarhet är när myndigheterna i den indiska storstaden Delhi i november 2019 lovade att distribuera 5 miljoner andningsmasker. En väldigt temporär lösning på en av landets största miljöutmaningar. Snart kommer man att behöva börja jobba mer långsiktigt med problemen med luftföroreningar.

Slutsatsen är att jämfört med västvärlden har tillväxtmarknader ett större behov av innovativa lösningar inom miljöteknik, sanitet, förbättrat utbildning och mycket mer. Men det är inte bara så att det är i tillväxtmarknader som behovet är som störst. Det är även här vi hittar många av de mest intressanta bolagen inom exempelvis miljöteknik. Några av dem har vi redan skrivit om, se till exempel min kollega Linneas Zanettis blogg som jag länkar till nedan.

Vi tror att det enorma behov av förbättringar inom miljö och samhälle i kombination med företag som har lösningar på dessa utmaningar skapar potential för en god avkastning. Om vi dessutom lägger till att cirka två tredjedelar av den globala tillväxten sker i just tillväxtmarknader så bedömer vi att investeringar i tillväxtmarknader kommer att fortsätta att vara en betydande del av Global Impacts investeringar under en lång tid framöver.

Linnea Zanettis blogg: Finns möjligheter i Kinas behov av miljöarbete

Mer om Global Impact

Swedbank Robur Global Impact

1 mån
+3,43%
3 mån
+5,80%
i år
+0,62%
1 år
+4,21%
3 år
-
5 år
-
rating
-
hållbarhet
risk
1234567
kurs
112,74
sharpe
-
förv.avg.
0,70%
Målsättningen är att fonden långsiktigt överträffar sitt jämförelseindex som är MSCI All Country World Index (MSCI ACWI). Fonden placerar globalt i aktier huvudsakligen i företag som genom sina produkter, tjänster oc…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av David Stenlund Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan