Föreläsningen gick utmärkt och när den nått sitt slut ställde sig en fysikprofessor upp ur publiken och ställde en initierad fråga om kvantmekanik. Plancks chaufför funderade en stund och svarade: ”Aldrig trodde jag att jag skulle få en så simpel fråga på en sån här tillställning, jag låter min chaufför besvara den.”

Ovanstående text är en gammal sägen som bland annat har berättats av Charlie Munger, en av världens mest framgångsrika investerare, som menar att det finns två sorters kunskap; riktig kunskap och chaufförskunskap. Riktig kunskap skapas genom tid och ansträngning medan chaufförskunskap är kunskap som utifrån upplevs som att personen ifråga har men som i själva verket saknas.

Som portföljförvaltare och investerare är det viktigt att vara ärlig mot sig själv för vilken kunskap man har och inte har och försöka se på saker och ting så objektivt som möjligt. Och hur påläst man än må vara är det fortfarande mycket man inte vet och även om man är medveten om det så finns det fortfarande väldigt mycket man inte vet att man inte vet – så kallade unknown unknowns. Mycket är vunnet om man förhåller sig ödmjukt inför den kunskap man har. Eller som Thomas Jefferson (amerikansk president på 1700-talet) så vist sa: ”He who knows best knows how little he knows.”

Swedbank Robur Japanfond A

1 mån
-3,45%
3 mån
+0,16%
i år
-1,00%
1 år
+21,67%
3 år
+32,03%
5 år
+83,98%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
12,86
sharpe
0,66
förv.avg.
1,25%
Japanfond är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i ett koncentrerat urval av små och stora bolag i olika branscher i Japan. Fonden har en aktiv investeringsstrategi som fokuserar på bolagsval, där …

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Thomas Karlsson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan