Att spara pengar går att likställa med en träningsform. Det krävs övning, uthållighet, en tydlig målbild och ett tjockt pannben för att bli riktigt riktigt bra på att spara. Det finns dagar då sparandet går lekande lätt, man känner sig stark och säker på sin strategi och sparform. Sen finns det dagar (som idag) då känslan av att spara bara är ett nödvändigt ont man måste ta sig igenom. För mig är "röda dagar" de dagar då jag som sparare prövas som mest, mina 11 år som trogen månadssparar tar ut sin rätt. Det är idag jag behöver mitt pannben men jag behöver mina sparkompisar en mer. För när sparandet känns riktigt jobbigt hjälper det mig att ha en dialog med andra, dela känslor, erfarenheter och goda råd. Det bästa rådet jag fick idag var att logga ut, titta inte om du inte ska köpa, bara låt det vara och lita på det långsiktiga.

Sparmålet som idag känns oändligt långt bort kommer att uppnås en vacker dag, för mig gäller det bara att inte glömma bort målbilden och orka hålla ut. För tränar man inte regelbundet, genom att månad efter månad sätta av en slant till framtiden och låta det pågå år efter år, då blir man aldrig riktigt riktigt bra på att spara.

Idag är en sådan dag då jag ringer min mormor för att få perspektiv på det som händer, för hon har varit med om mycket under sina 84 år. Dom tröstande orden är att en kris sällan är bestående över tid.

Hade jag kunnat ringt upp personen Swedbank som idag fyller 200 år hade jag gjort det och bara pumpat hen på fakta om alla kriser, om all uthållighet och all kunskap som finns samlad i den historian. Pannben, bara pannben idag!

Om ytterligare 11 år finns kanske det här blogginlägget kvar som en påminnelse om mina känslor idag men i övrigt kanske dagen, veckan och månaderna bara visar sig som ett hack på kurvan. Vem vet, den som lever får se!

Framöver kommer jag i den här bloggen dela mina känslor kring sparandet här och nu. Jag kommer vara öppen och ibland lite för ärlig, det kommer spegla en ögonblicksbild av min sparvärld för stunden. Lite som en spardagbok för mig själv men också för er att följa. Sällan kommer en känsla ensam och kanske kan mina ord om pannben hjälpa någon just idag.

Vad vill ni läsa om nästa gång?
Skicka ett mejl

Läs fler blogginlägg av Tove Zander Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan