I tider då ekonomin världen över behöver all hjälp den kan få för att komma på fötter igen offentliggjorde den danska regeringen i början av maj att man satsar 30 miljarder danska kronor på att renovera allmänna byggnader och bostäder inom allmännyttan. Ett strålande exempel på hur man kan slå två flugor i en smäll då man samtidigt som man skapar arbetstillfällen investerar i en hållbar framtid för sitt bostadsbestånd. Det är en satsning som också ger positiva sociala effekter. När sportanläggningar och föreningslokaler genom till exempel byte av fönster och förbättrad isolering kan få minskade uppvärmningskostnader ger det pengar över som kan användas till verksamheten istället.

Satsningen gagnar även bolag med byggprodukter som främjar energieffektivitet, som till exempel danska Rockwool som är ett innehav i Access Edge Sweden. Rockwool tillverkar olika varianter av isoleringsmaterial som säljs och används över hela världen, vilket bidrar till ökad energieffektivitet i tidigare dåligt isolerade hus. Att bolaget även siktar på en cirkulär investeringsmodell där de tar hand om och återvinner gammalt isoleringsmaterial är ytterligare ett tecken på att det är ett bolag som är rätt i tiden och aktiekursen tog ett glädjeskutt till följd av beskedet från den danska regeringen. Det finns flera nordiska bolag inriktade på energibesparande byggprodukter och när det nu diskuteras att pengar ska öronmärkas för renoveringar i kommande stimulanspaket även på EU-nivå finns det mycket som talar för ett uppsving för flera av dessa klimatfrämjande bolag.

Swedbank Robur Access Edge Swe

1 mån
+0,26%
3 mån
+21,01%
i år
-
1 år
-
3 år
-
5 år
-
rating
-
hållbarhet
risk
1234567
kurs
96,40
sharpe
-
förv.avg.
0,30%
Access Edge Sweden är en aktiefond som placerar i bolag inom olika branscher i Sverige. Målsättningen är att efterlikna sitt jämförelseindex samtidigt som vi tar hänsyn till hållbarhetsfrågor och har en tydlig klimatin…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Linnea Zanetti Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan