Oavsett vad man har för personliga matpreferenser går det inte att blunda för att plantbaserade produkter, och då framför allt växtbaserat protein som alternativ till animaliskt protein, har växt sig till en megatrend. På bara några år har utbudet ökat explosionsartat med helt nya produkter som till utseende, smak och konsistens påminner väldigt mycket om kött och andra animaliska livsmedel. I USA har försäljningen av plantbaserade alternativ som direkt ersätter animaliska produkter ökat med nästan 30 procent de senaste två åren, och aktieanalytiker spår att företag som tar fram och säljer den här typen av produkter kommer ta stora marknadsandelar inom livsmedelsindustrin de kommande åren. En uppmärksammad börsnotering under 2019 var amerikanska Beyond Meat som bland annat tillverkar vegetariska hamburgare som är förvillande lika en traditionell burgare. Första månaderna efter noteringen gick aktiekursen upp flera hundra procent, och även om svängningarna i börskursen sedan har varit stora visar det på en stor efterfrågan för att investera i den här typen av framtida livsmedel.

Men det är inte nödvändigt att försöka hitta nästa Beyond Meat för den som vill investera i plantbaserat. Flera stora etablerade matföretag, som till exempel schweiziska Nestlé och franska Danone (som är ett av innehaven i Global Impact), skapar nu nya varumärken för att marknadsföra plantbaserade erbjudanden som komplement till sitt existerande sortiment. Fördelen för de här stora företagen är att de redan har en välfungerande organisation på plats. De har forsknings- och utvecklingsavdelningar som är vana att utveckla nya produkter, de har leverantörskedjor för att få ut varor på marknaden och genom etablerade försäljningskanaler kan de snabbt rikta uppmärksamheten mot de nya produkterna. De plantbaserade produkterna har fördelen att de går att sälja med höga marginaler och blir ett komplement i varuutbudet, vilket öppnar för att kunna ta nya marknadsandelar i den plantbaserade megatrendens spår.

Swedbank Robur Global Impact A

1 mån
-2,40%
3 mån
+1,43%
i år
+5,96%
1 år
+21,68%
3 år
-
5 år
-
rating
-
hållbarhet
risk
1234567
kurs
125,94
sharpe
-
förv.avg.
0,70%
Global Impact är en aktivt förvaltad aktiefond som placerar i bolag i olika branscher globalt inklusive tillväxtmarknader vilka genom sina produkter, tjänster och verksamheter, enligt fondbolagets bedömning, bidrar til…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Linnea Zanetti Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan